Σύνθετα διαστήματα και ασκήσεις

Αναφέραμε πριν πως τα διαστήματα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

Τα Απλά και τα Σύνθετα.

Τα σύνθετα διαστήματα σχηματίζονται απο  απλά διαστήματα γραμμένα με πάνω από μία οκτάβα απόσταση μεταξύ των φθόγγων τους (9ης και πάνω),και το είδος τους το παίρνουν από το είδος των απλών διαστημάτων με την ίδια ονομαστική αναφορά.

Εφόσον μάθουμε  λοιπόν να αναγνωρίζουμε με  άνεση τα απλά διαστήματα είναι παιχνιδάκι πλέον να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε και ένα σύνθετο διάστημα.

Η διαφορά τους είναι μόνο στο μέγεθος το οποίο είναι εύκολο να υπολογιστεί όμως ,προσθέτοντας απλά στο απλό από το οποίο προήρθε τον αριθμό 7 για κάθε οκτάβα που ξεπερνάει.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο όγδοος φθόγγος της οκτάβας που ξεπερνάμε κάθε φορά υπολογίζεται δύο φορές , σαν όγδοος της οκτάβας και σαν πρώτος για το απλό διάστημα που σχηματίζεται πάνω από την οκτάβα, οπότε αφαιρούμε στην κάθε οκτάβα έναν φθόγγο για να είμαστε σωστοί στο αποτέλεσμα του μεγέθους.

Για να βρούμε λοιπόν το μέγεθος ενός σύνθετου διαστήματος απλά προσθέτουμε τους 7 φθόγγους για την οκτάβα και τους φθόγγους του απλού διαστήματος.

Όπως βλέπουμε στο παραπάνω παράδειγμα, το διάστημα 5ης Καθαρό σχηματίστηκε πάνω από την οκτάβα.

Η μαύρη νότα εκφράζει τον όγδοο φθόγγο της οκτάβας αλλά που είναι ταυτόχρονα και βάση ( χαμηλότερος φθόγγος) για το απλό διάστημα που ακολουθεί

Στο διάστημα 5ης Καθαρό λοιπόν προσθέτουμε και τον αριθμό 7 οπότε το διάστημα μας γίνεται 5+7=12η Καθαρό.

Μπορούμε φυσικά να υπερβούμε την επέκταση κατά μία οκτάβα ψηλότερα  προσθέτοντας παραπάνω από μία οκτάβα αλλά πάντα για κάθε μία οκτάβα που ξεπερνάμε μην ξεχνάτε πως προσθέτουμε ακόμα ένα 7.

Στο παρακάτω παράδειγμα το απλό διάστημα 3ης Μεγάλο σχηματίστηκε πάνω σε διπλή οκτάβα οπότε έχουμε ως αποτέλεσμα ένα διάστημα  3ης+7+7=17ης Μεγάλο

Κατά τον ίδιο τρόπο θα μπορείτε να βρείτε όλα τα σύνθετα διαστήματα που θα χρειαστεί να υπολογίσετε σε διάφορες ασκήσεις.

Ασκήσεις

Απαντήστε είτε εκτυπώνοντας την σελίδα και λύνοντας πάνω στη σελίδα που θα μου στείλετε πάλι σκαναρισμένη ή όσοι δεν έχουν σκάνερ απευθείας με απάντηση σύμφωνα με τον αριθμό του μέτρου του κάθε διαστήματος.

Το πρώτο είναι λυμένο για παράδειγμα.

Σημείωση: Όταν η βάση ενός σύνθετου διαστήματο είναι αλλοιωμένη, στον υπολογισμό της οκτάβας υπολογίζουμε ΚΑΙ την κορυφή της οκτάβας με την ίδια αλλοίωση που έχει η βάση. π.χ


Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s