Διάβασε το manual προτού γκρινιάξεις

Υπάρχουν «δύστροπες» κάρτες ήχου;
Λογισμικό που κάνει «ό,τι του κατεβαίνει»;
Plugins που ξαφνικά αυτονομούνται μέσα στον υπολογιστή και μετά από συνέλευση αποφασίζουν να αγωνιστούν για μεγαλύτερο latency;

Φυσικά και όχι.

Δεν έχει έρθει ακόμα η στιγμή που ένα μέσο ηχογράφησης διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη.
Ο χειριστής κάτι κάνει λάθος. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο κύριος ένοχος για το 96% των προβλημάτων σε ένα σύχρονο σύστημα ηχογράφησης.

Ως δια μαγείας, οι περισσότεροι Έλληνες που παραπονιούνται για προβλήματα με την κάρτα ήχου ή με το βασικό τους software, δηλώνουν θρασύτατα παραγωγοί, ηχολήπτες, διάφορα τέτοια όμορφα επαγγέλματα. Μεγάλη αντίφαση – ένας παραγωγός που όντως παράγει μουσική (οποιουδήποτε είδους και ύφους) και ζει από αυτό, αναγκαστικά λύνει και δένει το σύστημά του. Αλλιώς δεν θα ζούσε από αυτό.

Έχετε ακούσει ποτέ υδραυλικό να τον ενοχλεί το νερό;
Πιτσαρία να αγανακτεί που όλοι παραγγέλνουν πίτσα;

Στη χώρα μας πασχίζουν να κατακτήσουν την μουσική βιοτεχνία με σπασμένα προγράμματα που στοιχίζουν πολλά λεφτά. Κι αν ήταν σε μορφή hardware δεν θα μπαίνανε καν στον κόπο να το κοιτάξουν στη βιτρίνα. Γιατί έτσι κι αλλιώς δεν θα μπαίνανε στον κόπο να μελετήσουν το ζήτημα…

Αλλά και στα υλικά ενός studio, που αναγκαστικά δεν μπορούν να αποφύγουν την αγορά τους, όπως οι κάρτες ήχου για παράδειγμα, είναι ζήτημα αν τρεις στους δέκα διαβάζουν το manual προτού πατήσουν για πρώτη φορά το rec.

Υπάρχει κάποιος λόγος που ο εξοπλισμός συνοδεύεται από διάφορα προς ανάγνωση κείμενα. Οι εταιρείες δεν θα ξόδευαν τα ωραία τους λεφτά, αν δεν το θεωρούσαν απαραίτητο προς τον πελάτη. Ούτε πακέτο χαρτομάντιλα δεν θα έβαζαν στο κουτί.

Για να βάζουν το manual πάει να πει ότι έχουν κάποιο λόγο. Ότι νιώθουν την υποχρέωση.

Και όσο περισσότερες αξιώσεις έχει ένα προιόν, τόσο πιο πολύ μελέτη θέλει. Τόσες περισσότερες σελίδες πιθανόν να χρειαστεί να διαβάσουμε.

Αλλά…

…πω πω φίλε, ταλαιπωρία. Άσε. Βουτάμε στα βαθιά κι αν πέσουμε σε ξέρα, πέσαμε. Θα ρίξουμε το φταίξιμο στην ξέρα που δεν φώναξε από μακριά «που πας ρε καραγκιόζη, πάρτο όλο δεξιά».

Σκοτίστηκε όμως η κάρτα ήχου αν εσύ δε μπορείς να βρεις γιατί δεν ακούς το σπηλαιώδες βάθος που έβαλες στην ψωνισμένη φωνή σου. Αν υπήρχε μια στο εκατομμύριο πιθανότητα να έχει αντίληψη, αυτή τη στιγμή μετά βίας συγκρατεί τα γέλια της.

Παραγωγόπουλοι με μαγκιά δισεκατομμυρίων ευρώ και από γνώσεις…το ένα δέκατο ενός βοηθού ηχολήπτη του πιο παρακμιακού open mic μαγαζιού της Βοστώνης: Δεν φταίνε οι προγραμματιστές, οι δημιουργοί, οι τεχνικοί, οι εταιρείες, ο καιρός, οι Αμερικάνοι, ο διάβολος, τα ψάρια του Αιγαίου, που το manual πιάνει σκόνη.

Κι αν διάβασαν το manual και ακόμα υπάρχει θέμα, υπάρχουν κι άλλα επαγγέλματα. Ποτέ δεν είναι αργά για ένα νέο επαγγελματικό προσανατολισμό…

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s