Ηχογραφώντας σαν να μειξάρουμε

Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα για κάποιον που μειξάρει ένα κομμάτι ή ένα δίσκο, από το να ανεβάζει τα faders και να έρχεται αντιμέτωπος με μια ηχητική κόλαση…

Η εύκολη λύση είναι να καταφύγουμε στη χρήση compressors, multiband processors κ.τ.λ., επιδιώκοντας να δημιουργήσουμε χώρο για όλα τα όργανα. Καμιά φορά αυτό πετυχαίνει, τις περισσότερες φορές όμως καταλήγουμε πάλι στο μηδέν, αυτή τη φορά με αφιδατωμένες δυναμικές.

Άλλοι, περισσότερο ίσως τολμηροί, εκμεταλλεύονται την ύπαρξη ισχυρών ψηφιακών εφφέ χώρου (reverb, short delays) για να τοποθετήσουν στο χώρο τα όργανα- άλλα μπροστά, άλλα πιο πίσω, άλλα στο βάθος του ορίζοντα.

Το μεγαλύτερο ρίσκο σε αυτή την τακτική είναι η μονοδιάστατη μείξη που προκύπτει, όταν δεξιά και αριστερά ακούγονται οι επιστροφές από τις ψηφιακές ανακλάσεις των οργάνων μέσα στα εικονικά δωμάτια που δημιουργήσαμε. Με λίγα λόγια, από το πολύ βάθος, και από τα πολλά διαφορετικά βάθη, καταλήγουμε να έχουμε στα χέρια μας ένα διπλό μονοφωνικό ηχητικό κολλάζ.

Μια τρίτη εκδοχή, είναι αυτή του «πανάρω εδώ και κει τα όργανα, κρατάω στο κέντρο φωνές και μπάσσα». Δοκιμασμένη τακτική, και αποτελεσματική όσον αφορά την παρουσία όλων των συστατικών μιας μείξης. το στοίχημα όμως είναι πως ακούγεται η μείξη αυτή όχι στην ιδανική θέση του mixing engineer, ανάμεσα στα δυο ηχεία, αλλά στην θέση του μέσου ακροατή, που κινείται μέσα σε ένα δωμάτιο, σφουγγαρίζει, μαγειρεύει, χορεύει, κάνει έρωτα.

Ισως το πιο πρακτικό όλων είναι να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις κατά την ηχογράφηση.
Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να διαλέξουμε μεταξύ τεσσάρων μικροφώνων αυτό που κολακεύει πιο πολύ τη φωνή, παρά να παλεύουμε αργότερα στη μείξη με de esser, compressor, eq κ.τ.λ..

Είναι προτιμότερο να ηχογραφήσουμε μια ακουστική κιθάρα σε ένα ενδιαφέρον ακουστικά δωμάτιο, ακόμα και μέσα σε ένα μπάνιο- παρά να αναζητούμε το πιο βολικό ψηφιακό reverb ανάμεσα στα plugins μας.

Σωστή επιλογή μικροφώνου και χώρου, σωστή τοποθέτηση, σωστές ρυθμίσεις σε προενισχυτές και περιφερειακά του front end.

Επιλογές που μπορούν να μας λύσουν τα χέρια και στην κυριολεξία να μειξάρουμε μόνο με τα faders…

Σημείωση:To άρθρο αυτό έχει δημοσιευτεί στο παρελθόν στη μουσική κοινότητα noiz.gr και στο blog analogorama.blogspot.com

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s