Μια λίστα για το live…

1.Διαβάστε προσεκτικά όλους τους νόμους του Murphy. Εφαρμόζονται και ισχύουν.
2.Φάτε καλά το προηγούμενο βράδυ και το μεσημέρι του live. Ένα καλομαγειρεμενο, χωρίς λιπαρά και σάλτσες γεύμα θα σας κρατήσει γερούς και υγιείς.
3.Σημειώστε σε ένα απλό κομμάτι χαρτί με ένα απλό στυλό ο,τι χρειάζεστε.
4.Ο καλύτερος φίλος του μουσικού ειναι το gaffa tape.
5.Ο επόμενος καλύτερος φίλος του μουσικού ειναι ο ύπνος.
6.Ο μεγαλύτερος εχθρός του μουσικού ειναι το αλκοόλ. Σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει ένα μουσικό να τρεκλίζει στη σκηνή. Πιείτε, αλλά με μέτρο.
7.Ο επόμενος μεγαλύτερος εχθρός του μουσικού ειναι οι γυναικες/οι άντρες. Δεν παίζετε για να βρείτε ταίρι. Η προσοχή σας πρέπει να ειναι στραμμένη στο μουσικό σας όργανο.
8.Έχετε πάντα μαζί σας και κοντά σας ένα δεύτερο ζευγάρι μπαγκέτες, ένα δεύτερο σετ χορδές, ένα δεύτερο μικρόφωνο, ένα επιπλέον καλώδιο.
9.Είναι δεδομένο οτι το ηλεκτρικό ρεύμα στη σκηνή μπορεί να σας δημιουργήσει πρόβλημα. Επενδύστε σε καλά πολύπριζα, σταθεροποιητές, ups.
10.Καμία μουσική σκηνή δεν προσφέρει δωρεάν μασάζ. Αγοράστε καροτσάκια μεταφοράς.
11.Πολλές μουσικές σκηνές στην Ελλάδα δεν διαθέτουν καταρτισμένους τεχνικούς ήχου. Φροντίστε να ξέρετε καλά τον ήχο σας. Διαλέξτε από πριν πως θα κάνετε soundcheck.
12.Χαμηλές εντάσεις πάνω στη σκηνή σημαίνει καθαρός ήχος για το κοινό.
13.οι ενισχυτές πρέπει να κοιτάνε το πίσω μέρος του κεφαλιού σας και όχι το πίσω μέρος των ποδιών σας. Βάλτε τους πάνω σε τραπέζια/καφάσια μπύρας.
14.Xαμηλές εντάσεις στα μόνιτορ σημαίνει καθαρά και ξεκούραστα φωνητικά.
15.Φροντίστε να ειναι το πάτωμα της σκηνής καθαρό και επιμελημένο. Κολλήστε τα καλώδια κάτω με ταινία. Απομακρύνετε τα ποτά από τα ποδιά σας και από τους ενισχυτές.
16.Έχετε πάντα μαζί σας πένες και ένα κλειδί drums. Ο,τι όργανο και αν παίζετε.
17.Κανένας δε συμπαθεί τους ξερολες και τους θρασείς. Να είστε ευγενικοί, να χαμογελάτε και να μην μπλέκεστε στις δουλείες των άλλων.
18.Οι ηχολήπτες και οι τεχνικοί ειναι περίεργα, κουρασμένα και κακοπληρωμένα πλάσματα. Πείτε τους ευχαριστώ όσο πιο συχνά γίνεται. Τα μεγαλύτερα προβλήματα λύνονται μόνο με αμοιβαία κατανόηση.
19.Συμφωνείστε από πριν με το μαγαζάτορα για την πληρωμή σας.
20.Συμφωνείστε για τη ακριβή ώρα έναρξης και λήξης του live.
21.Ποτέ μην αφήνετε τον εξοπλισμό σας μόνο του. Ποτέ. Ποτέ. Ποτέ.
22.Ειναι δεδομένο οτι ο φωτισμός της σκηνής θα ειναι ανεπαρκής / λάθος ρυθμισμένος.
23.Μετά το soundcheck φροντίστε και λίγο την εμφάνιση σας.
24.Αγοράστε ένα μικρό φακό τσέπης. Κατά προτίμηση maglite.
25.Διαλέξτε μόνοι σας τι μουσική θα παίζει πριν και μετά τη συναυλία. Κεράστε ένα φίλο τα ποτά του και δώστε του μερικά cd.
26.Στα καταστήματα εργαλείων και εξοπλισμού θα βρείτε ένα σπρέι λίπανσης επαφών που γράφει επάνω WD40. Ποτέ μην το χρησιμοποιείτε σε κάτι που ειναι συνδεδεμένο στο ρεύμα και σε λειτουργία.
27.Φροντίστε το μουσικό σας όργανο να ειναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Οι καινούργιες χορδές και τα καινούργια δέρματα θέλουν το χρόνο τους.
28.Χρησιμοποιείστε ένα καλό ακριβές κουρδιστήρι.
29.Η σκηνή δεν ειναι ο πιο κατάλληλος χώρος για να τσακωθεί ένα συγκρότημα.
30.Θυμηθείτε: εκτός από τον κόσμο πρέπει να περάσετε και εσείς καλά. Χαλαρώστε. Κανένας δεν θα προσέξει τα μικρά σας λάθη. Έχετε αρκετό χρόνο μετά το live για να γεμίσετε ένοχες για εκείνη τη λάθος νότα.
31.Το πορτ μπαγκάζ των πιο παλιών taxi δεν χωράει θήκες για όργανα και πλήκτρα. Επίσης ειναι σχεδόν πάντα γεμάτο με κουβάδες, πατσαβούρες και καθαριστικά.
32.Το κινητό τηλέφωνο είναι φοβερή ευκολία. είναι όμως και πολύ ενοχλητικό σε ορισμένες περιπτώσεις. Απενεργοποιείστε το τελείως (όχι απλά στη δόνηση) προτού ανεβείτε στη σκηνή, προτού πλησιάσετε την κονσόλα, προτού εκνευρίσετε κάποιον.

Σημείωση:To άρθρο αυτό έχει δημοσιευτεί στο παρελθόν στη μουσική κοινότητα noiz.gr και στο blog analogorama.blogspot.com

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s