Μπορώ να τα έχω όλα αναμμένα, για πάντα;

Πολύ συχνά μου απευθύνονται ερωτήσεις όπως «μπορώ να αφήνω αναμμένη την κονσόλα συνέχεια;» , «θα πάθει κάτι το rack αν το ανάβω το πρωί και το σβήνω το βράδυ;» , «πόσες ώρες να έχω τα μηχανήματα ανοικτά άφοβα;»…

Το σίγουρο καταρχήν είναι ότι οτιδήποτε έχει τροφοδοσία για ρεύμα, είναι φτιαγμένο για να δέχεται ρεύμα, το περιμένει, το γνωρίζει καλά, του το ανακοίνωσαν άλλωστε στο εργοστάσιο την ώρα που το έβαζαν στο κουτί μαζί με το μάνουαλ.

Επιχειρήματα που συνηγορούν υπερ του να είναι ο εξοπλισμός συνεχώς αναμμένος:

– Όταν ανάβουμε ένα μηχάνημα, η τροφοδοσία και το κύκλωμα δέχονται τα λεγόμενα και turn-on transients ή surges. Με απλά λόγια, ξαφνικά περνάει μέσα τους ρεύμα ενώ πριν όχι, και αυτό τα «σοκάρει» όπως περίπου μας ξαφνιάζει το καυτό νερό.

– Ο περιοδικός κύκλος του «άναψε-σβήσε» επιβαρύνει το σύστημα με παρόμοιο τρόπο και υπάρχει η πιθανότητα να μικραίνει το χρόνο ζωής των επί μέρους εξαρτημάτων.

– Οι υλοποιήσεις έχουν ένα minimum χρόνο ανταπόκρισης, μέσα στον οποίο φτάνουν σε καλό λειτουργικό επίπεδο. Δηλαδή, όταν ανάβουμε μια κονσόλα για παράδειγμα, θέλει κάποιο χρόνο έως ότου αποδώσει στο 100% του σχεδιασμού της. Αυτό έχει επίπτωση στον ήχο ακόμα και σε καθαρά ψηφιακές εφαρμογές.

Επιχειρήματα που συνηγορούν υπερ του να μην είναι ο εξοπλισμός συνεχώς αναμμένος:

– Η κατανάλωση ρεύματος πρέπει να διατηρείται στο ελάχιστο δυνατό. Στην χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχει σοβαρή οικολογική πολιτική και δεν γίνεται εκμετάλλευση καθαρών πηγών ενέργειας. Συνεπώς, σβήνοντας τον εξοπλισμό μας όταν δεν τον χρησιμοποιούμε, συμβάλουμε σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον.

– Η άνοδος της θερμοκρασίας επιβαρύνει το χώρο εργασίας μας. Εξάλλου, οι ανεμιστήρες ψύξης που διαθέτουν μηχανήματα και υπολογιστές συγκεντρώνουν σκόνες και ρύπους στο εσωτερικό. Και μάλιστα στα μέρη που είναι και πιο ευπαθή και ευαίσθητα.

– Τα πιο φτηνά μηχανήματα δεν έχουν ιδιαίτερα αξιόλογες τροφοδοσίες. Κατά συνέπεια η διαρκής λειτουργία τα επιβαρύνει και παρουσιάζουν προβλήματα.

Γενικές παρατηρήσεις:

Αν επιλέξετε να μην αφήνετε τον εξοπλισμό σας συνεχώς ανοικτό, φροντίστε να ρυθμίσετε τουλάχιστον τον τρόπο δουλειάς σας έτσι ώστε να μην ανοίγετε και κλείνετε μέσα στην ίδια μέρα πάνω από μια φορά τα πάντα.

Αν επιλέξετε να αφήνετε τον εξοπλισμό σας ανοικτό για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πάρτε τις απαραίτητες και λογικές προφυλάξεις:

– Κατάλληλος εξαερισμός στο χώρο. Ανεμιστήρες και air condition με σωστή μελέτη και πρόβλεψη.

– Στοιχειώδεις μέτρα πυρασφάλειας. Έχετε το νου σας σε φτηνά πολύμπριζα, τροφοδοσίες και ό,τι ζεσταίνεται τόσο ώστε να μην μπορείτε να το αγγίξετε με το γυμνό χέρι.

– Κατάλληλος εξαερισμός στα racks. Είναι προτιμότερο να έχετε μερικές θέσεις στα rack παραπάνω, ή ακόμα και περισσότερα rack cases. Έτσι θα μπορείτε να κατανέμετε τον εξοπλισμό σωστά, με άνεση. Αν ένα μηχάνημα παρουσιάζει υψηλή θερμοκρασία, δώστε του και ένα δύο επιπλέον U για εξαερισμό. Βάλτε εκεί μια γρίλια.

– Κρατήστε τους τελικούς ενισχυτές στο δικό τους rack και φροντίστε να εξαερίζεται σωστά το rack τους.

– Επενδύστε στις κορυφαίες υλοποιήσεις της εταιρείας Furman για την τροφοδοσία του studio σας ή αναζητήστε μια αξιόπιστη λύση UPS. Όσο πιο «καθαρό» και «φρέσκο» είναι το ρεύμα, τόσο πιο ομαλά λειτουργεί ένα σύστημα.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s