Ο Peter Gabriel αγόρασε την SSL

Μια από τις πιο εντυπωσιακές αγορές των τελευταίων χρόνων: Ο μουσικός, συνθέτης και παραγωγός Peter Gabriel αγόρασε την ιστορική Solid State Logic. O ίδιος ήταν εδώ και χρόνια πελάτης της συγκεκριμένης εταιρείας, έχοντας εγκαταστήσει στα προσωπικά του studios υλοποιήσεις της.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες, οι εταιρείες δίσκων, ό,τι έχει γενικώς να κάνει με τη μουσική βιομηχανία, θα πρέπει να περάσει στα χέρια μουσικών. Γιατί οι χρηματιστές, οι νεοφιλελεύθεροι managers και οι γραφειοκράτες το μόνο που καταφέρνουν είναι να ανακαλύπτουν καθημερινά νέους τρόπους να δεσμεύουν την τέχνη, νέους τρόπους να βγάζουν χρήματα εις βάρος των άλλων. Απαξιώνοντας το μέσο χρήστη, τον μουσικό, τον παραγωγό. Και τελικά, τον ακροατή.

Με αυτή την άποψη κατά νου, η κίνηση του Gabriel είναι προς το καλύτερο. Είναι ένας πρωτοπόρος του ήχου. Πάντα μπροστά σε νέες εφαρμογές, είτε μέσα από την προσωπική του δισκογραφία, είτε μέσω της δισκογραφίας άλλων, στους οποίους έκανε την παραγωγή. Έχει πάρει δε πολλές φορές θέση σε καυτά ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της παγκόσμιας μουσικής πραγματικότητας.

Εξάλλου, είναι ένας παραγωγός που ποντάρει πολλά στην τελευταία λέξη της μουσικής τεχνολογίας, στις σύγχρονες και ταυτόχρονα αξιόπιστες επιφάνειες εργασίας. Είναι δεδομένο ότι η SSL μπορεί να ωφεληθεί από αυτό, είτε στην επίλυση προβλημάτων, είτε στη βελτίωση υλοποιήσεων, είτε ακόμα και στο σχεδιασμό νέων προϊόντων. Δεν είναι απαραίτητο να περιμένει κανείς από τον Peter Gabriel να κάνει κάποια τομή όσον αφορά το επιχειρηματικό κομμάτι. Αλλά μπορεί να περιμένει τα πάντα, όσον αφορά την έρευνα και το σχεδιασμό. Την καινοτομία. Ας μην ξεχνάμε τι πρόσφερε ένας άλλος μουσικός, ο Les Paul στη μουσική τεχνολογία.

Το μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας βέβαια αποχωρίζεται σταδιακά τις μεγάλες κονσόλες για χάρη ευέλικτων DAW. Και ολοένα και περισσότερες παραγωγές γίνονται σε ιδιόκτητα studios καλλιτεχνών, ενώ η αγορά του home/project studio είναι πλέον πρώτη σε τζίρο. Δε θα ήταν έκπληξη λοιπόν να δραστηριοποιηθεί η SSL και σε αυτούς τους τομείς. Δεν είναι πιθανό να εγκαταλείψει πλήρως το παρελθόν της, αλλά φαίνεται δελεαστικό να εισχωρήσει σε αγορές που μέχρι τώρα δεν ήταν στόχος της.

Άλλωστε η Digidesign έχει πια κεφαλαιοποιήσει το κλειστού τύπου format της. Θα ήταν ενδιαφέρον για παράδειγμα να δούμε στο μέλλον ένα σύστημα ηχογράφησης, μείξης και παραγωγής από την SSL που να συναγωνίζεται τα Pro Tools. Έχει πάντως εξαιρετική ιστορία πίσω της όσον αφορά το hardware. Έχει επίσης τους πόρους, το κεφάλαιο, τους χρηματοδότες, και πλέον, ένα πανεξυπνο μουσικό για leader.

Πολλοί πάντως υποστηρίζουν ότι η αγορά της SSL από τον Peter Gabriel δεν αποτελεί κάποια εξαιρετική εξέλιξη στο χώρο. Σαφώς, ωφελεί το PR μιας εταιρείας να έχει με το μέρος της ένα τέτοιο όνομα. Αλλά με τα μεγάλα studios να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, είναι δεδομένο πια ότι πλησιάζει αργά αλλά σταθερά μια φάση που θα χρησιμοποιούνται πολύ λιγότερες μεγάλες κονσόλες μείξης και post production από ότι πριν από μια πενταετία. Δεν είναι τόσο λογικό λοιπόν να πρόκειται απλά για μια κίνηση διαφήμισης. Οι καιροί απαιτούν από τις εταιρείες δραστικές αποφάσεις.

Στο σχετικό poll του Analogorama πάντως, υπήρξε μια σχετική ισσοροπία. Από όσους ψήφισαν, το 53% πιστεύει ότι κάτι καλό θα βγεί από την αγορά, ενώ το 50% πιστεύει ότι δεν θα αλλάξει κάτι.

Advertisement

One thought on “Ο Peter Gabriel αγόρασε την SSL

  1. Παράθεμα: Peter Gabriel: ένας θρύλος γεννιέται – Φροντιστήριο Πρίσμα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s