Συνδεσμολογία ηλεκτρικής κιθάρας

Μια κλασσική συνδεσμολογία περιλαμβάνει συνήθως την κιθάρα, κάποια πετάλια ή κάποια πεταλιέρα, προενισχυτή, τον προενισχυτή του ενισχυτή, τον τελικό ενισχυτή και τα ηχεια.

Κάποιοι ενισχυτές έχουν μας δίνουν την επιλογή να συνδέσουμε εφέ της επιλογής μας ανάμεσα στον προενισχυτή και τον τελικό ενισχυτή.Έτσι όπως φαίνεται παραπάνω το σήμα δρομολογείται είετε κατευθείαν από τον προενισχυτή στον τελικό είτε επιπλέον και μέσω των εφέ Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε την επιλογή να αναμίξουμε και τα δύο σήματα.

Σε ότι αφορά την σειρά με την οποία συνδέουμε  τα πετάλια η ακόλουθη συνδεσμολογία είναι δοκιμασμένη για τις περισσότερες περιπτώσεις. Βέβαια μια συνδεσμολογία γίνεται ενδιαφέρουσα με τά από πειραματισμό και γι’αυτό καλό είναι με υπομονή να ψάξεται τι ταιριάζει καλύτερα στον ήχο σας.

Εφόσον ο ενισχυτής μας έχει την δυνατότητα μπορούμε να συνδέσουμε κάποια από τα πετάλια στο effects loop.Κάτι τέτοιο μπορεί να δώσει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα με πετάλια όπως delay,vibrato,tremolo κτλ.

Πολλές φορές αν χρησιμοποιούμε πεταλιέρες (πχ pod ) καλό είναι να παρακάμπτουμε τον προενιχυτή και να χρησιμοποιούμε μόνο τον τελικό για να μην αλλοιώνονται από τον προενισχυτή οι ήχοι που έχουμε προγραμματίσει.

Τέλος κάποιες πεταλιέρες δίνουν την δυνατότητα να συνδεθούν πριν και μετα τον προενισχυτή και να ανατεθούν διαφορετικά εφέ σε κάθε διαδρομή.(4 cable method)

Αυτές είναι κάποιες τελείως βασικές σκέψεις… μια καλή συνδεσμολογία προϋποθέτει καλή γνώση του πως λειτουργεί κάθε συστατικό της.

Τα παραπάνω είναι χρήσιμα και σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε guitar rig ή tonelab μιας και οι άνθρωποι που τα προγραμματισαν στηρίχθηκαν στις συμπεριφορές των πραγματικών μηχανημάτων και καλό είναι να ξέρεις τις βασικές αρχές. Εδώ υπάρχει και το πλεονέκτημά τους όμως ότι κάποιες συνδεσμολογίες που θα ήταν αδύνατο να μην δημιουργούν πρόβλημα μπορεί να δουλέψουν σε κάποιο προσομοιωτή. Δοκιμάστε!

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s