iTunes player: μέσο κριτικής ακρόασης

Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για κάθε μουσικό, παραγωγό ή ηχολήπτη είναι η ακρόαση παραγωγών με κριτική διάθεση. Αν ακούμε τους δίσκους που μας αρέσουν, όχι με το αυτί του απλού ακροατή, αλλά με μια επιπλέον προσοχή, καταλήγουμε σε συμπεράσματα και βρίσκουμε καίριες απαντήσεις όσον αφορά την ενορχήστωση, τις επιλογές στη μείξη, το ύφος της παραγωγής κ.τ.λ. Τα συμπεράσματα που βγάζουμε δημιουργούν στην πορεία ένα προσωπικό κεφάλαιο απολύτως πολύτιμο – όσο πιο πολλά συμπεράσματα βγάζουμε, τόσο πιο κοντά είμαστε στο να προσεγγίσουμε τον ήχο που επιθυμούμε.

Πολλές φορές όμως δεν είναι εύκολο να σταθούμε κριτικά απέναντι σε ένα δίσκο. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί τον έχουμε ακούσει πολλές φορές σε σειρά, είτε γιατί έχουμε αναπτύξει μια οικειότητα που μας δεσμεύει ακουστικά. Βάζοντας ένα δίσκο που έχουμε ακούσει εκατοντάδες φορές με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, σχεδόν έχουμε ήδη τον ήχο του στα αυτιά μας προτού ακουστεί καν η πρώτη νότα.

Επίσης, κερδίζουμε περισσότερα από τη διαδικασία της κριτικής ακρόασης, όταν γίνεται στο χώρο μέσα στον οποίο εργαζόμαστε και παράγουμε. Δηλαδή, είναι διαφορετικό να ακούς ένα δίσκο σαν αναφορά στο σαλόνι, σε ένα σύστημα, και μετά να περνάς στο home studio για να προσεγγίσεις κάποιο ηχητικό αποτέλεσμα.

Μια εξαιρετική λύση μπορεί να δώσει το iTunes player, με την λειτουργία «Party Shuffle» που διαθέτει. Το Party Shuffle ανατρέχει στο υλικό που έχουμε φορτώσει στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή και μας παρουσιάζει τα διάφορα μουσικά κομμάτια με τυχαία σειρά.

Η τυχαία αυτή παρουσίαση στην ουσία μας δίνει τη δυνατότητα να κρατήσουμε μια πιο αντικειμενική στάση απέναντι στο υλικό που ακούμε, γιατί παίζει πια πρωταγωνιστικό ρόλο η λεγόμενη πρώτη εντύπωση – τα πρώτα δευτερόλεπτα που μας ξαφνιάζουν, μας κερδίζουν, μας συναρπάζουν, ή και μας απογοητεύουν.

Ένα επιπλέον κέρδος είναι ότι εισάγοντας και το υλικό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε, μπορούμε να το ακούσουμε ανάμεσα σε άλλες κυκλοφορίες, κάνοντας αμέσως συγκρίσεις. Βοηθάει πολύ σε αυτή την περίπτωση να ενεργοποιήσουμε την επιλογή «Sound Check» (preferences>audio>Sound Check>ok) – έτσι το iTunes player θα κρατάει σε γενικές γραμμές τη στάθμη αναπαραγωγής στο ίδιο επίπεδο από κομμάτι σε κομμάτι.  Σε μεγάλο ποσοστό μπορούμε μέσω του Sound Check να ακούσουμε πολλές διαφορετικές παραγωγές χωρίς να αλλοιωθούν τα συμπεράσματά μας από τις επί μέρους στάθμες κάθε δίσκου.

Η συνταγή ακρόασης λοιπόν έχει ως εξής:
-Κατεβάζουμε το iTunes player (http://www.apple.com/itunes/download/) και κάνουμε εγκατάσταση στον υπολογιστή που χρησιμοποιούμε ως σταθμό εργασίας.
-Κάνουμε import τους αγαπημένους μας δίσκους (προτεινόμενο φορματ:AAC Encoder/128 kps stereo και πάνω).
-Αφού εμπλουτίσουμε το library με αρκετούς δίσκους και κομμάτια, κάνουμε import και το υλικό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε.
-Ενεργοποιούμε το party shuffle (preferences>general>show Party Shuffle>ok).
-Στο πεδίο του patry shuffle επιλέγουμε source:library, display:0 recently played songs, 0 upcoming songs.
-Πατάμε το κουμπί του play.

Ένας φτηνός εξωτερικός σκληρός δίσκος μπορεί να γίνει με λίγες ώρες δουλειάς ένα σύγχρονο juke box μέσα στο οποίο θα φορτώσουμε τη δισκοθήκη μας και θα τη μετατρέψουμε σε εργαλείο δουλειάς – πέρα βέβαια από το παράπλευρο κέρδος ότι κάνουμε στην ουσία και backup στους αγαπημένους μας δίσκους.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s