Pre-production…

Pre-production: Όρος που δεν έγινε συνήθεια.

– Οι ελληνικοί δίσκοι δεν ακούγονται όπως οι δίσκοι των ξένων. Δεν είναι οι ηχολήπτες μας τόσο καλοί;
– Είναι. Πολλοί έχουν θητεύσει και στο εξωτερικό.
– Τότε, δεν είναι καλοί οι μουσικοί μας;
– Και οι μουσικοί μας καλοί είναι. Και κυρίως τυχεροί: Μεταξύ ανατολής και δύσης.
– Τότε, δεν έχουμε ακόμα τα μηχανήματα που διαθέτουν τα ξένα studios;
– Όχι, και μηχανήματα έχουμε. Άλλωστε τώρα με το internet όλα γίνανε πιο προσιτά.
– Ε…τότε τι; Δε μπορεί να είναι όλα εντάξει και να μην αντέχει τη σύγκριση η ελληνική δισκογραφία! Τι δεν κάνουμε σωστά;

Το θέμα δεν είναι ότι κάνουμε κάτι λάθος. Το θέμα είναι ότι παραλείπουμε ένα βασικό βήμα της δισκογραφίας, που ονομάζεται pre-production.
Pre-production σημαίνει προπαρασκευή. Προετοιμασία. Συντονισμός όλων των απαραίτητων συστατικών μιας παραγωγής, προτού καν αυτή ξεκινήσει.
Ένας δίσκος δεν είναι απλά μια συγκέντρωση ήχων και μελωδιών. Δεν είναι ένα ακριβό interactive σουβέρ (αν και πολλοί δίσκοι μόνο για αυτό κάνουν).
Πριν μπούμε στο studio, οφείλουμε λοιπόν να έχουμε απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

Ποιό είναι το όραμά μας;

Πολύ συχνά οι Έλληνες μουσικοί περιμένουν από τον ηχολήπτη, τον βοηθό του ηχολήπτη και τη γκόμενα του τύπου που έχει το studio, να ανακαλύψουν αυτοί την ταυτότητα του υλικού τους. Δεν ξέρουν καν οι ίδιοι οι μουσικοί που θα ήθελαν να πάει το πράγμα. Πώς να ξέρει ο ηχολήπτης. Αυτός είναι εκεί για να υπηρετεί πιστά το όραμα των μουσικών. Όχι για να βουτάει στο μυαλό τους αναζητώντας την έμπνευση.
Για να πιάσουν λοιπόν τόπο τα χρήματα που σκοπεύουμε να επενδύσουμε στο τολμηρό εγχείρημα που ονομάζεται «δίσκος», πρέπει πριν ηχογραφηθεί η πρώτη νότα να έχουμε όραμα για αυτήν. Να έχουμε κατά νου κάποιες σκέψεις, όσον αφορά το υλικό που θέλουμε να ηχογραφήσουμε. Να γνωρίζουμε ποιά η συνολική εικόνα που επιθυμούμε να έχει ο ακροατής μόλις τελειώσει το cd. Να θέλουμε να πετύχουμε, σαν μουσικοί, σαν συγκρότημα, σαν παραγωγή, κάτι. Είναι δεδομένο ότι μπορούμε να αξιώσουμε μονάχα αυτό που είμαστε διατεθιμένοι να κατακτήσουμε. Τίποτα δεν χαρίζεται. Ούτε υπάρχει plugin που να προσομειώνει αυτή τη διαδικασία.

Ποιό είναι το υλικό που θα ηχογραφήσουμε;

Ενορχηστρώσεις και συνθέσεις πρέπει να είναι πάνω κάτω έτοιμες, ώστε να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε μια ροή ηχογράφησης και έπειτα μείξης του υλικού.
Τυχαίνει πολύ συχνά να προκύπτει on record μια ιδέα, μια σύλληψη νέα που ταιριάζει κάπου. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να πηγαίνουμε στα χαμένα, μαθαίνοντας τα κομμάτια λίγο πριν τα γράψουμε ή αποφασίζοντας για μελωδίες στα διαλείμματα του τραγουδιστή. Τίποτα δεν σώζεται στην μείξη. Καμία ακολουθία συγχορδιών δεν βελτιώνεται με reverb.

Ποιός είναι ο ήχος;

Κάθε δίσκος έχει ένα ήχο. Από την αρχή εώς το τέλος. Ανεξάρτητα ύφους και είδους.
Όσο μικρό κι αν είναι το budget μας, μπορούμε ακόμα και με στοιχειώδη μέσα να κατακτήσουμε το δικό μας προσωπικό ήχο. Ένα επιπλέον δεδομένο που μπορεί να αποτελέσει σκαλοπάτι για τη συνέχεια. Οι επιρροές πρέπει σε αυτό το στάδιο να συζητηθούν. Να γίνουν αντικείμενο γόνιμης συζήτησης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων. Είναι προς το συμφέρον ενός συγκροτήματος, για παράδειγμα, να κεράσει τον ηχολήπτη ένα ποτό και να του βάλει να ακούσει μερικούς δίσκους αναφοράς. Και όχι να μπαίνει στο studio την πρώτη μέρα για το πρώτο session και ο ντράμμερ να του σφυράει στα overhead, «μεγάλε, θέλω ήχο γεμάτο και παχύ, ξέρεις, σαν Dream Theater χωρίς τις κιθάρες και τα πλήκτρα».

Ποιά είναι τα εργαλεία της δουλειάς;

Ο εξοπλισμός πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση.
Τα όργανα κουρδισμένα, σεταρισμένα, έτοιμα.
Οι ενισχυτές επισκευασμένοι.
Αν κάτι δεν δουλεύει σωστά και δεν προλαβαίνουμε να το διορθώσουμε, ή δεν έχουμε τα χρήματα, το αφήνουμε στην ησυχία του. Δεν πρέπει να εξαρτώμαστε από το άψυχο δυναμικό.
Δεν βαριόμαστε να κουβαλήσουμε στο studio τον εξοπλισμό μας, επαναπαυόμενοι σε ό,τι τυχόν διαθέτει ο χώρος. Όποιος είναι τόσο τεμπέλης ώστε να μην φέρνει, για το δικό του δίσκο, το λαμπάτο ενισχυτή που έχει σπίτι του, δεν του αξίζει να έχει λαμπάτο. Δεν του αξίζει καν να λέει ότι είναι μουσικός.
Ο νόμος του Μέρφι επίσης είναι πανταχού παρών. Αν κάτι είναι να πάει στραβά, θα πάει. Παίρνουμε λοιπόν τα μέτρα μας, για να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή. Για να μην αναγκαστούμε να συμβιβαστούμε με κάτι λιγότερο από αυτό που θέλουμε.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s