Reamp!

Τι είναι το reamp:

Το reamp είναι μια δοκιμασμένη και ιδιαίτερα διαδεδομένη μέθοδος επεξεργασίας. Είναι στην ουσία η χωρίς απώλειες μεταφορά του σήματος από +4 line level εξοπλισμό προς εξοπλισμό με είσοδο υψηλής αντίστασης (-10).

Ο επαγγελματικός εξοπλισμός, όπως οι κάρτες ήχου και τα πολυκάναλα συστήματα ηχογράφησης, δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν μουσικό εξοπλισμό, όπως ενισχυτές και πετάλια, χωρίς να επιρρεαστεί αρνητικά το σήμα. Για το λόγο αυτό έχουν μελετηθεί και προωθηθεί στο εμπόριο ειδικές συσκευές που παίζουν το ρόλο του μετατροπέα ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η αλυσίδα.

Γιατί κάνουμε reamp:

Όταν γράφουμε όργανα connect, δηλαδή κατευθείαν στο μέσο εγγραφής, χωρίς να έχει μεσολαβήσει ένα μικρόφωνο ή ένας ενισχυτής, το αποτέλεσμα είναι πολύ συχνά δυσάρεστο. Προκύπτουν δηλαδή ήχοι χωρίς όγκο, χωρίς προσωπικότητα, με μικρή παρουσία στη μείξη και αρκετά συχνά χωρίς την επιθυμητή διαύγεια – ακόμα και σε ένα καλοστημένο ψηφιακό περιβάλλον.

Το reamp δίνει τη λύση σε αυτό το ζήτημα. Μπορούμε να στείλουμε ένα προηχογραφημένο σήμα κιθάρας σε ένα ενισχυτή της επιλογής μας, σε μια μονάδα εφφέ, σε οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε ή σε οτιδήποτε εξυπηρετεί το όραμά μας.

Το πλεονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι ότι μετά την ηχογράφηση, τελείως απρόσκοπτα, μπορούμε να διαλέγουμε χροιές και συμπεριφορές που θα ήταν δύσκολο να πετύχουμε στο στάδιο του recording.

Για παράδειγμα, αν ηχογραφήσουμε ένα beat από ένα drum machine, μπορούμε στη συνέχεια να τροφοδοτήσουμε με το αποτέλεσμα της ηχογράφησης ένα ενισχυτή κιθάρας. Και ενώ το track παίζει, να πειραματιστούμε σε πραγματικό χρόνο με τις ρυθμίσεις του ενισχυτή, παράγοντας ένα πολύ πιο οργανικό ήχο. Στη συνέχεια μπορούμε είτε να αντικαταστήσουμε τη direct ηχογράφηση με την reamped, είτε να μειξάρουμε μεταξύ των δύο.

Η μέθοδος του reamp ανοίγει ένα πεδίο πειραματισμού για κάθε είδος και για κάθε ύφος μουσικής. Δεν είναι περιχαρακωμένη σε ένα μόνο πεδίο. Επίσης, κάθε πηγή ήχου μπορεί να επεξεργαστεί. Κάθε είδος εφφέ μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Ακόμα και tracks φωνών μπορούμε να επεξεργαστούμε με reamp. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι όταν θέλουμε να παραμορφώσουμε μια φωνή, οπότε αξιοποιούμε ένα πετάλι ή ένα ενισχυτή. Ή και τα δύο…

Reamp και plugins:

Λίγο πολύ υπάρχουν σε κάθε home/project studio ενισχυτές, πεταλάκια, αυτοενισχυόμενα monitors και κάθε λογής επεξεργαστές που πολύ πιθανόν να βρίσκονται σε δεύτερη προτίμηση πια, λόγω του ότι οι περισσότεροι συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στον υπολογιστή.

Αξιοποιώντας λοιπόν από τη μία το υπάρχον hardware και από την άλλη τη μέθοδο του reamp, μπορούμε να δώσουμε νέα πνοή σε softsynths, σε samples, σε ηλεκτρονικούς ήχους κάθε φύσεως.

Μια προσφιλής τακτική που αξιοποιεί το reamp είναι να στέλνουμε ένα track ή και μια ολόκληρη μείξη σε ένα αυτοενισχυόμενο monitor που βρίσκεται σε ένα ενδιαφέρον ακουστικά δωμάτιο. Ηχογραφώντας το σήμα του monitor με ένα μικρόφωνο και επιστρέφοντας στο μέσο εγγραφής, έχουμε στα χέρια μας την ακουστική συμπεριφορά του δωματίου σε σχέση με το υλικό μας. Με λίγα λόγια, φυσικό εφφέ βάθους και χώρου.

Συσκευές reamp:

Reamp
Little Labs Red Eye
Radial X Amp
Σημείωση: τα παραπάνω links οδηγούν στις σελίδες των κατασκευαστών.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s